Leestips en handige websites

Hieronder kun je informatie vinden over waar je als naaste voor jezelf ondersteuning kunt vinden, bijvoorbeeld bij cursussen, adviesgesprekken of lotgenotencontact. Hier een overzicht van leestips en handige websites.

  • Op www.MijniHelp.nl vind je tips, informatie over psychische klachten en psychische hulpverlening werkt en online zelfhulpprogramma’s voor familieleden en naasten.
  • Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie vind je uitgebreide informatie over stoornissen en behandelingen.
  • Ben je familie of betrokkene van iemand met schizofrenie of een psychose? Kijk dan op de website van Ypsilon.
  • Naasten Centraal ondersteunt familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid.
  • Ook Naasten in Kracht is een website voor familie, vrienden en bekenden van mensen met een psychische kwetsbaarheid.
  • Ben je een jongere en heeft een van je ouders psychische en/of verslagingsproblemen? Kijk dan op de website van Koppsupport.
  • MIND wil de psychische gezondheid verbeteren en iedereen die te maken heeft met psychische klachten ondersteunen. Op de site vind je onder meer een overzicht van familieorganisaties voor naasten van mensen met psychische problemen. Kijk op wijzijnmind.

Als iemand in je omgeving psychische of psychia­trische problemen heeft, gaat daar veel aandacht naartoe. Het is dan belangrijk om ook te zorgen voor jezelf en de andere gezinsleden. Hoe doe je dat?

Tips voor naasten

Informeer je
Hoe meer je weet over de problemen van je naaste, hoe beter je ermee om kunt gaan. Informeer je goed over de symptomen van de ziekte, het verloop, de behandelmogelijkheden en de hulp die beschikbaar is.

Ontspan en neem rust
Om energie genoeg te hebben om er voor de ander te kunnen zijn, is het belangrijk je eigen batterij op te laden. Zorg voor beweging, ontspanning en genoeg slaap. Ga erop uit en doe leuke dingen met anderen. Of pak de hobby op die je vroeger graag deed.

Neem ‘afstand met liefde’
Uit bezorgdheid houd je misschien meer rekening met de ander dan met jezelf. Dat is begrijpelijk, maar het is niet goed voor het gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid van je naaste. Neem daarom wat afstand. Dat geeft ruimte aan de ander. Voorkom dat je in de rol van hulpverlener terecht komt en bepaal grenzen.