De ziekte van een naaste kan een enorme invloed hebben op je leven. Mentrum helpt graag om daar goed mee om te kunnen gaan. Familie, vrienden en andere naasten zijn immers blijvend, de hulpverlening is vaak tijdelijk. We investeren in een hechte samenwerking tussen cliënt, naasten en behandelaar. Wanneer cliënten geen netwerk meer hebben, werken we aan het herstel daarvan.
Een behandeling is vaak effectiever wanneer familie en vrienden daarbij een rol krijgen. Dat ervaren wij in de praktijk en het blijkt ook uit onderzoek. Samenwerking tussen de cliënt, mensen uit zijn omgeving en de hulpverleners, vinden wij dan ook van groot belang.
Dit noemen wij triadisch werken. Zo kunnen naasten informatie geven over het ziekteverloop en over de effecten van een behandeling. Wanneer we de familie of vrienden van de cliënt goed betrekken bij de behandeling, vergemakkelijkt dat meestal de terugkeer van mensen in hun eigen omgeving en is er minder kans op een terugval.
Wij realiseren ons dat het ingrijpend kan zijn als een dierbare bij ons in behandeling is. Daarom wil Mentrum de gevoelens van overbelasting, rouw en depressiviteit bij familie en vrienden helpen verminderen. Dat is niet alleen prettig voor henzelf, ze kunnen zich hierdoor ook beter inzetten voor hun zieke familielid of vriend.
Al onze teams en behandelaren kunnen gebruik maken van een naastenconsultent. Deze legt mede namens het team of behandelaar contact met naasten en familie en ondersteunt de samenwerking tussen hulpverleners, cliënt en naasten.
Je bent van harte welkom om een familielid, partner of bekende die opgenomen is in een kliniek van Mentrum te bezoeken. Meer informatie vind je op onze Locatie en contactpagina.
Lees hieronder op welke manieren wij steun en betrokkenheid kunnen bieden aan naasten:
Bij de afdeling Preventie van Arkin kunnen naasten terecht voor cursussen, advies en ondersteuning.
Meer Arkin PreventieHier kun je informatie vinden over waar je als naaste voor jezelf ondersteuning kunt vinden.
Naar leestipsHet platform voorGGZnaasten helpt jou met het vinden van informatie en ondersteuning. Ook kun je hier lezen hoe andere Amsterdammers omgaan met een naaste die psychische of psychiatrische problemen heeft, of je eigen verhaal delen.
Naar voorGGZnaastenHoe houd je het vol als naaste van iemand met een psychiatrisch of verslavingsprobleem? Hoe ziet jouw toekomst eruit nu je partner of familielid ziek is? Met dit soort vragen kun je terecht bij onze geestelijk verzorgers.
Open informatiefolderDe website van Arkin Rustpunt is bedoeld als een troost, een steuntje in de rug, een klein rustpunt.
Naar Arkin RustpuntHeb je vragen over de behandeling van je partner, kind, vriend of familielid? De familievertrouwenspersoon (fvp) helpt.
Meer informatieDe Naastenraad van Arkin behartigt de collectieve belangen van de naasten van cliënten die in behandeling zijn bij Arkin.
Naastenraad Arkin