Sija – ervaringswerker

Sija Tuk – ervaringswerker Mentrum FACT-team

Jarenlang werkt Sija Tuk (57) in de financiële wereld. Sija TukZe was er teamleider en had een tijdje een eigen bedrijf. Een paar jaar geleden kwam daar abrupt een eind aan toen ze in een psychose belandde. “Dat zette mijn leven op zijn kop. Mensen zagen me vooral als een psychiatrische patiënt en niet meer als Sija. Zo’n  stigma raak je niet snel kwijt. Er bestaan veel vooroordelen over mensen met  een psychiatrische ziekte en daar blijf ik tegen vechten als ambassadeur van Samen Sterk Zonder Stigma.”
Ze werd gastvrouw-vrijwilliger op een crisisafdeling in de geestelijke gezondheidszorg. Daar merkte ze dat ze haar eigen ervaringen goed kon gebruiken in het contact met cliënten: niet oordelen, vooral luisteren. Speciaal voor dit werk volgde ze de HEE-cursus ‘Werken met eigen ervaring’.

Sinds kort is Sija 24 uur per week als ervaringswerker in dienst bij een van de FACT-teams van Mentrum. “Ik zoek cliënten die dat willen thuis op om iets met hen te ondernemen:  bijvoorbeeld wandelen, koken of boodschappen doen. Ik vertel dan over mijn eigen ervaringen en nodig hen uit om hun eigen verhaal te doen. Om in contact te komen met cliënten bezoek ik bijvoorbeeld het wekelijks koffie-uurtje van de geestelijk verzorger. Enkele mensen daar bleken later geïnteresseerd in mijn opleiding. Binnenkort doen ze mee aan een training die ik samen met twee andere ervaringswerkers ga geven. Daarin gaan we in gesprek over ons persoonlijke herstelverhaal. Die openheid wil ik graag helpen creëren. Want meer begrip en minder stigmatisering helpt enorm bij het herstel en het opbouwen van een leven na het ontstaan van de ziekte.”

Taboe doorbreken

De organisatie Samen Sterk zonder Stigma wil het taboe op psychische stoornissen doorbreken met als doel discriminatie van mensen met een psychische kwetsbaarheid uit te bannen.

Meer informatie over Samen Sterk zonder Stigma.

Gerrit Zalm: Zelden maakte ik zo’n vrolijk begin van de dag mee…..

Als origineel project heeft de organisatie Samen Sterk zonder Stigma bedacht om 100 koffiegesprekken te houden met ‘invloedrijke aansprekende Nederlanders’. Sija Tuk ging 21 oktober 2014 op bezoek bij Gerrit Zalm.

Een blog over dit gesprek kun je vinden op de website van de organisatie.