Tips voor naasten

Als iemand in uw omgeving kampt met psychische problemen kan dat ook invloed hebben op uw leven of dat van uw gezin. Deze tips voor naasten en familie kunnen u misschien helpen met de situatie om te gaan.

Zoek informatie

Hoe meer u weet over de psychische problemen van uw naaste, hoe beter u kunt leren ermee om te gaan. Wanneer u meer weet over de symptomen van de ziekte, het verloop, behandelmogelijkheden, kan dat helpen er mee om te gaan. Ook informatie over hoe de hulpverlening werkt of informatie over patiënten- en familieorganisaties kunnen u steunen.

Goede en uitgebreide informatie over stoornissen en behandelingen kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Zorg goed voor uzelf

De zorg voor een naaste kan u flink in beslag nemen. Zelfs zo ver dat u niet meer toekomt aan tijd en aandacht voor uzelf. Toch is het noodzakelijk om die te nemen. Om energie genoeg te hebben om er voor de ander te kunnen zijn, moet u regelmatig de eigen batterij opladen. Zorg voor beweging, ontspanning en genoeg slaap. Ga erop uit en doe leuke dingen met anderen. Of pak de hobby op die u vroeger graag deed.

Neem ‘afstand met liefde’

Uit bezorgdheid houd u misschien meer rekening met de ander dan met uzelf. Dat is begrijpelijk, maar toch werkt het vaak averechts. Het ontneemt uw naaste het gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid, en zelf word u ook niet beter van deze onvoorwaardelijke aandacht voor de ander. Wat afstand, dat geeft ruimte aan de ander, en dan blijkt hij/zij vaak meer te kunnen dan u en hij/zij zelf dachten. Zoek daarom liever naar evenwicht in de betrokkenheid. Voorkom dat u in de rol van hulpverlener terecht komt, bepaal grenzen, geef ze duidelijk aan en bewaak ze consequent.

Wees open over uw situatie

Veel mensen vinden het moeilijk om erover te praten als iemand in hun omgeving psychische problemen heeft. Ze schamen zich of zijn bang voor onbegrip. Het gevolg is dat ze er alleen voorstaan en zich soms in bochten moeten wringen om de schijn op te houden. Dat geeft veel stress. Iemand in vertrouwen nemen maakt u juist sterker. Uw verhaal vertellen kan opluchting, begrip, steun en nieuwe ideeën opleveren. Dat hoeft niet met iedereen: kies voor een of meer mensen die u vertrouwt. Ook bij de huisarts, een maatschappelijk werker of andere professionele hulpverlener en telefonische hulpdienst kan u uw verhaal kwijt.

Soms is steun bij lotgenoten een optie: één-op-één, in een lotgenotengroep, op internet of in een cursus. Het helpt om te ervaren dat u niet alleen bent en veel van elkaar kunt leren.

U hoeft het niet alleen te doen!

Steun van mensen uit uw omgeving maakt het mogelijk om moeilijke situaties beter aan te kunnen. Het is niet zwak om steun te vragen: dat getuigt juist van kracht. Het is wel goed om je vooraf af te vragen welke steun u nodig heeft en aan wie u wat wilt vragen. Heeft u behoefte aan praktische hulp, zoals bij het huishouden, regeldingen of vervoer? Of wilt u meer informatie, bijvoorbeeld van uw huisarts? Of zoekt u juist emotionele steun en een luisterend oor? Denk na over de juiste persoon. Er is ook professionele hulp mogelijk of contact met lotgenotengroepen of familieorganisaties.

Bij Preventie kunnen we u helpen met persoonlijk advies of cursussen. Ook is er online zelfhulp, programma’s die u thuis op de computer kunt volgen. Neem gerust contact met ons op via preventie@arkin.nl.