Programma Gezond Vooruit

Veel mensen met een ernstige psychiatrische aandoening wíllen best een gezondere leefstijl maar weten niet wat ze daarvoor kunnen doen, of hoe daarmee te beginnen. Daarom biedt Mentrum een leuk en toegankelijk programma: Gezond Vooruit!

Eigen doel

Gezond Vooruit! helpt en motiveert cliënten om een concreet doel te stellen voor een betere leefstijl, en dat ook werkelijk te bereiken. Cliënten die willen meedoen bepalen zelf hun doel. Dat kan klein of groot zijn. Bijvoorbeeld minder roken, 3 dagen per week koken met verse groenten, iedere dag een wandeling maken. Het uitgangspunt is: alles is winst!

Kleine verandering

De kern van het programma is dat een kleine verandering in leefstijl grote positieve gevolgen kan hebben. Minder roken kan er bijvoorbeeld toe leiden dat de dosis van de medicatie omlaag kan. Minder alcohol helpt bij een betere nachtrust. Minder snoepen en afvallen kan het makkelijker maken om vaker aan beweging te doen, en dat geeft energie. Gezond Vooruit! is niet alleen fysiek gezond, maar bevordert ook het herstel van de psychische aandoening.

Eigen leefstijlcoach

Cliënten die aan de slag willen met Gezond Vooruit! krijgen een eigen leefstijlcoach. Met hem bespreken zij in leefstijlgesprekken gezonde en minder gezonde keuzes, welk doel zij willen behalen, en op welke manier. Samen maken zij een persoonlijk Gezond Vooruit!-plan. Voor achtergrondinformatie kunnen zij inloggen op de website Leefstijl in Beeld. De informatie op deze site kan het ook makkelijker maken om over leefstijl te praten.

Meer informatie over Gezond Vooruit! vindt u in de Brochure Gezond Vooruit.

Gezond Vooruit