IPS

Wilt u graag een betaalde baan? IPS helpt!

Individuele Plaatsing en Steun (IPS)  is een manier om cliënten die graag willen werken te ondersteunen. Door middel van IPS helpen wij u:
  • uit te zoeken welk werk het beste past bij uw wensen en mogelijkheden
  • een geschikte baan te zoeken
  • uw baan te houden.

We richten ons daarbij op ‘gewoon’ werk waarop iedereen kan solliciteren en waarvoor ten minste het minimumloon wordt betaald.

Met IPS zijn al veel cliënten geholpen

De meeste cliënten willen graag werken. Zestig procent van hen zou met succes een gewone baan aankunnen als ze op de juiste wijze worden begeleid en ondersteund. Uit allerlei onderzoeken is naar voren gekomen dat IPS de meest succesvolle manier is om mensen aan het werk te helpen en houden. In onze FACT-teams en bij VIP Amsterdam bieden we IPS behandelingen aan.

De uitgangspunten van IPS

Waarom is IPS succesvol?

  • Iedereen die wil werken kan meedoen aan IPS.
  • Uw eigen voorkeuren zijn leidend. Wij kunnen u ook helpen om uit te zoeken waar u goed in bent en wat voor werk u wilt.
  • Kort nadat u hebt laten weten dat u wilt werken, gaan we op zoek naar een baan. U hoeft vooraf geen uitgebreide tests of trainingen te doen. Het is ook niet nodig om eerst werkervaring op te doen, bijvoorbeeld via stage of beschermde werkvormen.
  • De IPS-trajectbegeleider/jobcoach maakt deel uit van het behandelteam. Hij maakt samen met u en uw behandelaar een plan.
  • Het doel is regulier betaald werk, een gewone baan dus. Fulltime of parttime
  • U kunt begeleiding krijgen zo lang u daar behoefte aan heeft. Ook als u eenmaal een baan heeft.

IPS en uitkeringen

Wij zoeken samen met u uit of werken gevolgen kan hebben voor uw uitkering en uw financiële situatie.

Begeleiding zo lang u dat wilt

Ook als u eenmaal een baan heeft, blijft onze IPS trajectbegeleider/jobcoach u met raad en daad terzijde staan en blijft hij u te helpen om van uw baan een succes te maken. Als u en de werkgever dit willen, biedt de trajectbegeleider ook begeleiding op de werkvloer. Mocht de baan niet bevallen, dan helpt hij u ook om die op te zeggen en gaat hij samen met u zoek naar werk dat beter bij u past.

Bent u cliënt van Mentrum en wilt u meer weten over IPS?

Neem dan contact op met iemand van uw behandelteam. De aanmelding verloopt via uw eigen behandelaar.

Bent u werkgever en wilt u meer informatie?

Lees dan de werkgeversfolder over IPS.

Lees het verhaal van IPS-jobcoach Margreet van der Horst.