Informatie over stoornissen en middelen

Op onze website vindt u informatie over het zorgaanbod van Mentrum. U vindt hier onder meer informatie over hoe wij werken en welke soorten behandelingen er zijn voor psychiatrische problemen en verslaving. Voor wie deze behandelingen zijn en op welke locaties ze plaatsvinden.

Over psychiatrische problemen

Wilt u meer algemene informatie over psychiatrische problemen? Bijvoorbeeld over:

  • Schizofrenie kenmerkt zich door psychotische perioden met zogenoemd ‘positieve’ symptomen als wanen, hallucinaties en verwardheid.
  • Iemand met schizofrenie kan in een psychose terechtkomen. Dan heeft hij last van bijvoorbeeld stemmen horen, hallucinaties, onsamenhangend praten, chaotisch gedrag of vreemde lichaamsbewegingen.
  • Iemand met een depressie heeft last van een hevige neerslachtigheid. Die neerslachtigheid klaart niet na een paar dagen vanzelf op, maar duurt minimaal twee weken. Depressie moet niet verward worden met ‘gewone’ neerslachtigheid die iedereen wel eens heeft. Bij een depressie is deze heviger en tast het dagelijks functioneren aan. Lees meer over depressie op de website van PuntP.

Voor beschrijvingen van alle psychiatrische ziektebeelden kunt u terecht bij Trimbos Instituut of De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Over verslavende middelen

De website van Jellinek bevat algemene informatie over verslavende middelen en verslaving. Bijvoorbeeld: wat is GHB, hoe werken drugs en wanneer ben ik verslaafd?